Inleiding

Elke ondernemer wil zich onderscheiden van de concurrentie. Dat kan je doen door unieke verkoopargumenten, oftewel USP’s (Unique Selling Points), te formuleren. USP’s zijn de kenmerken die jouw product of dienst anders maken dan de rest. Ze helpen potentiële klanten om te begrijpen waarom ze voor jou moeten kiezen in plaats van voor een concurrent.

Een interessant voorbeeld van een bedrijf dat sterk inzet op USP’s is Pangovet. Deze online dierenarts biedt consulten aan met een aantal specifieke voordelen die hen onderscheiden van traditionele dierenartsen. Denk aan geen stressvolle verplaatsing en gepersonaliseerd advies. Dit maakt hen aantrekkelijk voor een specifieke doelgroep.

pangovet De usp’s van Pangovet: hoe je deze strategieën ook voor jouw bedrijf kunt gebruiken

In dit artikel leggen we uit hoe de USP-strategieën van Pangovet een waardevolle leidraad kunnen zijn en hoe jij deze inzichten kunt toepassen om jouw eigen bedrijf te versterken en beter te laten opvallen in een concurrerende markt.

De uitdaging voor lokale KMO’s

Veel KMO’s, vooral in de dienstverlenende sector, staan voor een grote uitdaging: hoe onderscheiden ze zich van hun concurrenten? In een markt waar klanten talloze keuzes hebben, is het steeds moeilijker om op te vallen en klanten te overtuigen om voor jouw dienst of product te kiezen. Dit geldt met name voor bedrijven die lokaal opereren en vaak afhankelijk zijn van mond-tot-mondreclame of traditionele vormen van marketing.

kmos De usp’s van Pangovet: hoe je deze strategieën ook voor jouw bedrijf kunt gebruiken

Een goed voorbeeld hiervan zijn traditionele dierenartsenpraktijken. Zij ervaren steeds meer moeite om nieuwe klanten aan te trekken, deels omdat hun bereik beperkt is tot de lokale omgeving en deels omdat ze niet altijd even zichtbaar zijn op digitale kanalen. In een tijd waarin steeds meer consumenten online zoeken naar informatie en diensten, kunnen bedrijven zonder een sterke digitale aanwezigheid achterblijven. Deze dierenartsen missen hierdoor kansen om hun praktijk te laten groeien en een bredere klantenkring op te bouwen.

Het probleem is dus duidelijk: lokale KMO’s hebben vaak moeite om zich te onderscheiden van de concurrentie en bereiken niet altijd de klanten die ze nodig hebben om hun bedrijf te laten groeien.

De gevolgen van niet opvallen

Wanneer bedrijven hun USP’s niet duidelijk definiëren, lopen ze het risico om niet op te vallen bij potentiële klanten. In een concurrerende markt, waar consumenten steeds meer keuzes hebben, is het essentieel om duidelijk te communiceren waarom ze voor jouw bedrijf moeten kiezen. Het niet onderscheiden van de concurrentie leidt tot serieuze problemen: minder klanten, lagere omzet en uiteindelijk verlies van marktaandeel.

verloren De usp’s van Pangovet: hoe je deze strategieën ook voor jouw bedrijf kunt gebruiken

Bedrijven die hun USP’s niet helder naar voren brengen, blijven afhankelijk van toevallige klanten en mond-tot-mondreclame. Dit is risicovol, zeker in een tijd waarin klanten veel online zoeken en vergelijken voordat ze een beslissing nemen. Concurrenten die wel hun sterke punten duidelijk uitspelen, kunnen actief klanten aantrekken en hen overtuigen om voor hun diensten te kiezen.

Stel je een dierenarts voor zonder duidelijke digitale strategie. Deze praktijk blijft afhankelijk van lokale klanten die toevallig langskomen of via via horen van de praktijk. Ondertussen spelen andere dierenartsen in op de online vraag door bijvoorbeeld gemakkelijk toegankelijke informatie, online consulten, of follow-up via digitale middelen aan te bieden. In zo’n situatie wordt het voor een traditionele praktijk steeds moeilijker om te concurreren. Terwijl de ene praktijk nieuwe klanten actief aantrekt door duidelijk te laten zien waarom ze uniek zijn, blijft de andere achter met lege wachtkamers.

Het belang van pre-consult bij de dierenarts

In een wereld die steeds meer digitaal georiënteerd is, betekent het niet hebben van een duidelijk gedefinieerde USP dat bedrijven uiteindelijk zullen achterblijven. Het is dus van groot belang om niet alleen je onderscheidende kenmerken te identificeren, maar ze ook effectief te communiceren.

Wat Pangovet KMO’s kan leren over USP’s

Pangovet heeft enkele succesvolle Unique Selling Points (USP’s), zoals online consulten en het gemak voor klanten om vanuit huis zorg te krijgen voor hun huisdier. Hoewel deze USP’s effectief zijn, hebben ze ook hun beperkingen. Lokale dierenartspraktijken kunnen deze zwakke punten in hun voordeel gebruiken en zo hun eigen USP’s versterken. Dit stelt ze in staat om hun eigen positie op de markt te verbeteren en hun concurrentievoordeel te vergroten.

small business De usp’s van Pangovet: hoe je deze strategieën ook voor jouw bedrijf kunt gebruiken

USP 1: Geen stressvolle verplaatsing – Hoe lokaler meerwaarde kan bieden

Pangovet’s USP: Pangovet biedt het gemak van een stressvrij consult doordat het huisdier thuis kan blijven. Dit kan handig zijn voor simpele klachten of vragen, maar er zijn duidelijke beperkingen. Een online consult kan namelijk geen fysiek onderzoek doen, zoals het meten van de hartslag of het inspecteren van verwondingen.

Hoe lokale praktijken dit kunnen benutten: Lokale dierenartspraktijken kunnen juist de noodzaak van fysieke zorg benadrukken. Zij kunnen bijvoorbeeld online “pre-consults” aanbieden voor eenvoudige vragen, maar duidelijk maken dat een fysiek bezoek noodzakelijk is voor een complete en nauwkeurige diagnose. Dit geeft klanten het gemak van een eerste online contact, gecombineerd met de kwaliteit en zekerheid van een fysieke controle. Door te wijzen op de diepgaande zorg die alleen in de praktijk geboden kan worden, kunnen lokale dierenartsen zich onderscheiden van digitale concurrenten.

USP 2: Ervaren en betrouwbare service – Hoe je jouw expertise meer kunt laten gelden

Pangovet’s USP: Pangovet benadrukt de ervaring en deskundigheid van hun dierenartsen, wat bijdraagt aan het vertrouwen van hun klanten. Dit is echter niet iets unieks, want elke dierenarts heeft professionele ervaring.

Hoe lokale praktijken dit kunnen benutten: In plaats van enkel te benadrukken dat ze ervaren zijn, kunnen lokale praktijken specifieke expertise of nichespecialisaties uitlichten. Bijvoorbeeld: “Wij hebben 20 jaar ervaring in het behandelen van katten,” of “Onze kliniek is gespecialiseerd in orthopedische chirurgie voor huisdieren.” Het benoemen van specifieke vaardigheden maakt de ervaring tastbaarder en onderscheidt de praktijk van de concurrentie. Hierdoor kunnen klanten zien welke unieke zorg jouw praktijk kan bieden.

USP 3: Gepersonaliseerd advies – De kracht van fysieke interactie benadrukken

Pangovet’s USP: Pangovet biedt gepersonaliseerd advies op basis van online consulten, maar dit heeft zijn beperkingen. Zonder fysieke aanwezigheid van het huisdier is het moeilijk om een compleet en gedetailleerd advies te geven, zeker bij complexere gezondheidsproblemen.

Hoe lokale praktijken dit kunnen benutten: Fysieke dierenartspraktijken kunnen hierop inspelen door het belang van directe observatie en diagnose te benadrukken. In tegenstelling tot online consulten kunnen dierenartsen in een fysieke setting veel diepere en effectievere adviezen geven, gebaseerd op een volledige gezondheidsbeoordeling van het huisdier. Door de persoonlijke interactie en het face-to-face contact voelen klanten zich ook meer betrokken en vertrouwen ze sneller op het advies van hun dierenarts.

USP 4: Follow-up en langdurige klantrelaties – Het versterken van langdurige klantbinding

Pangovet’s USP: Na een online consult ontvangt de klant een rapport met aanbevelingen, wat handig kan zijn voor een eenmalige opvolging. Echter, dit kan moeilijk concurreren met de langdurige zorg die een lokale praktijk kan bieden door regelmatige fysieke bezoeken.

Hoe lokale praktijken dit kunnen benutten: Lokale praktijken kunnen verder gaan door langdurige relaties op te bouwen via proactieve opvolgingen. Bijvoorbeeld, door klanten te herinneren aan jaarlijkse check-ups, vaccinaties of preventieve zorgplannen. Dit zorgt ervoor dat klanten regelmatig terugkomen en versterkt de relatie met de praktijk op de lange termijn. Het persoonlijke contact en de voortdurende betrokkenheid creëren een loyale klantenkring die verder gaat dan alleen het aanbieden van een digitale service.

Bouw je eigen sterke USP’s

usps De usp’s van Pangovet: hoe je deze strategieën ook voor jouw bedrijf kunt gebruiken

De USP’s van Pangovet zijn waardevol en aantrekkelijk voor veel klanten, vooral omdat ze gemak en toegankelijkheid bieden via online consulten. Toch heeft het online model ook zijn beperkingen.

Voor lokale dierenartspraktijken ligt hier een duidelijke kans om de zwakke punten van Pangovet om te zetten in hun eigen sterke punten. Fysieke zorg, diepgaande diagnostiek, en persoonlijke interactie zijn belangrijke troeven die lokale praktijken kunnen benutten om zich te onderscheiden van hun digitale concurrenten.

  • Benut online beperkingen: Gebruik de zwakke punten van online diensten zoals Pangovet in jouw voordeel.
  • Voordelen fysieke zorg: Benadruk het belang van persoonlijke zorg en fysieke onderzoeken voor nauwkeurige diagnoses.
  • Specialistische diensten: Bied unieke behandelingen aan die online platforms niet kunnen leveren.
  • Bouw klantrelaties: Creëer langdurige klantrelaties met regelmatige follow-ups en gepersonaliseerd advies.
  • Analyseer concurrenten: Ontdek zwakke punten van concurrenten en zet ze om in sterke USP’s.
  • Communiceer USP’s: Maak je unieke sterke punten zichtbaar via al je marketingkanalen.

De unieke waarde van fysieke onderzoeken

Een van de grootste nadelen van online consulten, zoals die van Pangovet, is het gebrek aan fysieke onderzoeken. Een dierenarts kan niet via een scherm een hartslag meten, een wond beoordelen, of andere essentiële fysieke controles uitvoeren. Dit is waar jouw lokale praktijk een enorm verschil kan maken.

Hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken: Maak duidelijk aan je klanten dat fysieke zorg onmisbaar is voor de gezondheid van hun huisdieren. Positioneer jouw praktijk als dé plek waar klanten kunnen rekenen op uitgebreide, professionele zorg die verder gaat dan wat een online consult kan bieden. Benadruk dat jouw consulten meer zekerheid en grondige diagnoses bieden omdat ze face-to-face zijn. Klanten moeten begrijpen dat het welzijn van hun huisdier niet volledig kan worden gewaarborgd zonder fysieke onderzoeken.

Specialistische diensten die niet online kunnen worden aangeboden

Hoewel online platformen zoals Pangovet algemene zorg aanbieden, kunnen ze geen gespecialiseerde diensten leveren. Veel huisdieren hebben echter gespecialiseerde behandelingen nodig, zoals operaties, tandheelkundige zorg of specifieke medische expertise. Dit is een sterke USP voor lokale praktijken.

Hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken: Breng je specialistische kennis en ervaring naar voren. Of je nu ervaring hebt in chirurgie, dermatologie of specifieke diersoorten, zorg ervoor dat dit centraal staat in je marketing en communicatie. Klanten die op zoek zijn naar deze expertise zullen eerder kiezen voor een praktijk die gespecialiseerd is, in plaats van een platform dat alleen basale zorg op afstand biedt.

Langdurige relaties met klanten en hun huisdieren

Een ander groot voordeel van een fysieke praktijk is de mogelijkheid om langdurige klantrelaties op te bouwen. Online diensten zijn vaak gericht op snelle, eenmalige interacties, maar huisdierbezitters waarderen doorgaans een langdurige band met een vertrouwde dierenarts die hun huisdier door en door kent.

Hoe je dit in je voordeel kunt gebruiken: Bouw aan langdurige relaties door klanten regelmatig te volgen en ze te herinneren aan jaarlijkse check-ups, vaccinaties of preventieve zorg. Je kunt zelfs loyaliteitsprogramma’s of klantvoordelen aanbieden, zoals kortingen op vervolgafspraken of gepersonaliseerd advies. Laat zien dat je niet alleen geïnteresseerd bent in een eenmalig bezoek, maar in de volledige levensduur van hun huisdier. Dit versterkt de band met klanten en verhoogt hun loyaliteit aan jouw praktijk.

Actiepunt: Analyseer de USP’s van je concurrenten

Om jouw eigen sterke USP’s te formuleren, is het belangrijk om eerst goed naar je concurrenten te kijken. Welke diensten bieden zij aan, en waar liggen hun zwakke punten? Bij online platformen zoals Pangovet is het vaak duidelijk dat zij beperkingen hebben op het gebied van fysieke zorg, persoonlijke interactie, en specialistische behandelingen. Gebruik deze inzichten om je eigen praktijk te positioneren als dé plek voor hoogwaardige, persoonlijke zorg.

Wat maakt jouw dienstverlening uniek en beter? Ga op zoek naar de elementen van jouw praktijk die jou onderscheiden van zowel online als fysieke concurrenten. Breng deze unieke punten duidelijk naar voren in je marketing, op je website, en in de communicatie met klanten. Zorg ervoor dat je klanten precies weten waarom jouw praktijk de beste keuze is voor de zorg van hun huisdier. Dit helpt je niet alleen om nieuwe klanten aan te trekken, maar ook om bestaande klanten aan je te binden.

Je kan bovenstaande toepassen op jouw business. Zowel btb als btc. Zowel diensten als producten.

Maak klanten bewust van jouw sterke punten

Zodra je jouw USP’s hebt gedefinieerd, is het van essentieel belang dat je deze actief communiceert. Gebruik alle beschikbare kanalen—van je website en social media tot e-mailnieuwsbrieven en fysieke posters in de praktijk—om ervoor te zorgen dat klanten weten waarom jouw praktijk bijzonder is. Benoem bijvoorbeeld het belang van fysieke zorg tijdens hun bezoek, en benadruk jouw expertise in nichebehandelingen of langdurige klantenbinding. Dit creëert een duidelijk en aantrekkelijk beeld van jouw praktijk, waardoor je beter kunt concurreren met zowel online platformen als andere lokale praktijken.

Conclusie

voorbeeld van een usp via een rode paraplu tussen honderden grijze paraplus

De USP’s van Pangovet illustreren hoe belangrijk een doordachte strategie is voor succes. Toch blijkt dat geen enkele USP volledig onoverwinnelijk is. Door goed te kijken naar de sterke punten van je concurrenten en tegelijkertijd hun zwakheden te benutten, kunnen lokale dierenartspraktijken (maar eigenlijk elke KMO) hun eigen USP’s verbeteren en versterken. Vooral de voordelen van fysieke zorg, persoonlijke expertise en het opbouwen van langdurige klantrelaties geven lokale praktijken een krachtig wapen in de strijd tegen digitale alternatieven.

Call to Action

Wacht niet langer en begin vandaag nog met het analyseren van je concurrenten. Welke zwakke punten kun jij gebruiken om je eigen USP’s sterker te maken? Zorg ervoor dat je jouw unieke sterke punten naar voren brengt in je communicatie, zodat je jouw klantenbestand kunt laten groeien en je praktijk onderscheidend in de markt kunt zetten.